Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múzeumban a jövő?!

2012.04.04

 1100-ev-magyar-szellemi-teljesitmenye.jpg

  (KÉP FORRÁSA: MTI)

“Rubik Ernő és Orbán Viktor írtak alá egy szándéknyilatkozatot, az alapötlet pedig Radnai Pétertől származik, amin később természetesen még sokat dolgoztunk. Ennek lényege, hogy jöjjön létre egy olyan intézmény, mely bemutatja 1100 év kiemelkedő magyar teljesítményeit, gondolatait, innovációit és ez kapjon helyet egy olyan épületben, mely a Rubik-kockát formázza és idézi föl, amiről mindenkinek a Rubik-kocka fog eszébe jutni. Az ugyanis egyedülállóan szimbolizálja a tudást, kreativitást, találékonyságot és innovációt. A magyar szellemi teljesítmények tehát jó helyen lesznek egy ilyen építményben.”

(Kormányportál 2012. március 3

Az Origó pedig így ír erről: “A Rubik-kocka formáját idézi majd az az új múzeum, amely 2017-ben nyitna meg Budapesten a kormány tervei szerint. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken írt alá erről egy szándéknyilatkozatot Rubik Ernővel, a Rubik-kocka feltalálójával, aki részt vesz az új intézmény létrehozásában. A múzeum építése a tervek szerint 2014-ben kezdődne meg.

A központ létrehozásának ötlete Radnai Pétertől, a Playboy korábbi főszerkesztőjétől származik, aki a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, 2009-ben civilként álmodta meg, milyen lenne, ha Budapest is rendelkezne egy olyan múzeummal, amely modern szimbóluma lenne a városnak, ahol a mai fiataloknak megmutatják, mi az, amire az ország büszke lehet. Mint hozzátette, Rubik Ernő után a kulturális és tudományos élet számos képviselőjével is megvitatta a tervet, többek között Finta József építésszel és Baán László múzeumigazgatóval, valamint az azóta főpolgármesterré választott Tarlós Istvánnal.”

A hazai születések számát tekintve, valóban csak egy csodában bízhatunk. Pénz nincs ugyanis már semmi értelmesre. (Ez a múzeum ilyen értelemben maga a csoda!) A ma fiataljait a történelem elvágta attól a lehetőségtől, hogy a dicső és sikeres elődöktől személyesen tanulhasson. Ezt eredményezte ugyanis a két világháború, 56, a disszidálások – és betetőzésképpen –  ez a jó “kis” világválság. Aki még nem ment világgá, az saját hazájában – mint egy rezervátumban – vegetálva tengeti életét. Emlékezhet régi dicsőségére. De most majd jöhetnek a turisták is…

Marad hát a múzeum – bízzunk a csodában. Hátha onnan jön a megváltás – feltámad a dicső ősök szelleme?! Aki megéri, megláthatja. Már csak 2017-ig kell kihúzni valahogy…

És addig? Addig készülhetünk a feltámadásra. A láthatatlan történelem-formáló erők (a szellemi találmányok!) már Faraday óta nem a mágia, hanem a tudomány birodalmába tartoznak. Neki köszönhetjük, hogy az elektromágneses kölcsönhatást – mint valami láthatatlan “erőt” – használatba vette az emberiség. Azóta úgy megszoktuk, hogy nem is igazán érdekel senkit hogyan is működik – csak élvezi a használatát.

Láthatatlan erők mozgatják az atomokat is – és minket is. Az anyag és a szellem láthatatlan erői.

A történelem arról szól, hogy ami egyszer megtörtént – megtörténhet újra. Ami soha nem történt meg ezidáig - annak talán kisebb a valószínűsége -, de azt sem lehet kizárni. Csak kevésbé érdemes várni rá…

Quid est quod est?
Ipsum quod fuit.
Quid est quod fuit?
Ipsum quod est.
Nihil sub sole novum.

Mi az, ami van?
Az, ami volt.
Mi az, ami volt?
Az, ami van.
Nincs új a nap alatt
(Giordano Bruno)

Innen nézve semmi meglepő nincs abban, ami az akadémiák “oltárainál” folyik. Lavoisier és Marat polgártárs idejének hasonló történései már legalábbis gyanúra adnak okot: nem Egely György és társai a történelem első “meg nem értett” tudósai. A harc az “oltár” védelmezői és megújítói között folyik – a status quo és az újdonságok hívei között. Lehet, hogy a két agyféltekénk (a női agy” és a „férfi agy”) között? A már ismert tények és a még ismeretlen intuitív lehetőségek között??

Az utóbbi 400-500 év (tudomány?)történetéről ad nagyszerű kitekintést: Einstein nagy ötlete c. film. Nem elpocsékolt idő végignézni – ha éppen nincs más dolgunk…! (Aki ügyes, le is tudja tölteni!)

(Persze időnként az elérhetőségi utak átalakulnak... De itt van három újabb link:
www.youtube.com/watch?v=s8UmVNgbeVA
www.youtube.com/watch?v=8GzeuABY_cQ
www.youtube.com/watch?v=n2c9BgR0d7k )

Most már Magyarország így is, úgy is összeomlik, és a kormány feladata nem más, mint az, hogy a szakadékba rohanó vonaton fenntartsa a rendet. (Egely György idézi ezeket a szavakat.)

Vegyük már észre: nem Magyarországról szól ez a történet! Az univerzum zárt rendszer – legalább is az emberiség számára. Ha valami elpusztul, akkor – és csakis akkor! – jöhet a következő “generáció”, hogy fenntartsa az Életet. (Ján. 12,24) Lehet, hogy Magyarország most Dugovics Tituszként zuhan – de zuhan velünk a gaz ellenség” is! Ez minden új tavasz üzenete, hogy elmúlás (“ősz”) nélkül nincs feltámadás és újjászületés sem…

Nem először történik ilyen! Mint az alábbi filmecske is mutatja:

FORRÁS: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y47sh_iXpik#!