Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kísértet járta be a világot – az (álszent) demokrácia kísértete.

2012.01.31

Nem válság van itt kérem, hanem álság. Ez a népuralomnak álcázott álság (“demo”-krácia!) ugyanis már mintegy kétezer éve (a “görög” drámák korában) megbukott. Általános iskolai történelem. Csak az agóniája tartott ezidáig…

Mert az emberiség legnagyobb bűne – hogy felejt.
(Isaac Asimov).

 

Az EU-nak befellegzett, Orbán viszont jól csinálja

 

Magyarországnak is ki kell állnia Európa elé, és határozottan ki kell jelentenie: nem ti kormányoztok minket, hanem mi kormányozzuk magunkat. Interjú.

Az Egyesült Királyság átalakulóban van, de ugyanez a helyzet az Európai Unióval. Mi lesz az EU-válság kimenetele? Hogyan lehet elkerülni a legrosszabb szcenáriót - legyen az bármi is?

Első lépésben is azt gondolom, hogy Magyarországnak is ki kell állnia Európa elé, és határozottan ki kell jelentenie: nem ti kormányoztok minket, hanem mi kormányozzuk magunkat. Természetesen tehettek ajánlásokat, nekünk pedig összhangba kell hozni saját törvényhozásunkat a EU joggal, de nem lehet egyoldalúan beavatkozni a magyar belügyekbe.

Olybá tűnik, hogy a magyar miniszterelnök pontosan ezt csinálja.

Igen, de Orbán Viktornak van egy nagy hibája: nem magyarázza el, hogy mit miért csinál. Ha elmagyarázná, akkor mindenki rádöbbenne mi is zajlik Magyarországon.

Úgy érti, hogy a magyar választóknak nem magyarázza el eléggé a döntések hátterét?

Nem csak a magyar választóknak, hanem általában senkinek. Mi is szeretnénk tudni, hogy mi is történik itt Magyarországon, hogy miért ilyen gyorsan alakítják át az országot.  A legtöbb ember ugyanis azt gondolja, hogy túl gyorsan történnek a változások, és hogy a kormány túl sok előnyt kovácsol magának a mostani erős parlamenti felhatalmazásával.

Szóval csak jobban el kellene magyaráznia saját politikáját, és akkor rendben is lenne a dolog?

Igen, különösképpen az európai politikai elitnek kellene elmagyaráznia az átalakulások okát. Persze az európai elit ellenséges a nemzeti érzület mindenféle megnyilvánulásával szemben és a nemzetállam mindenféle formájában szemben, mivel az Európai Uniót arra találták ki, hogy a nemzetállam alternatívája legyen. Ám a kísérlet megbukott, és ha az embereknek nem sikerül valamit elérniük, akkor annál inkább ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy igenis sikerre vitték az ügyüket.

És mi lesz az EU-válság kimenetele?

Remélem, hogy az Európai Uniónak befellegzett és tanúi lehetünk a nemzetállamok újjászületésének.”

Forrás: MANDINER