Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi álom

2020.12.25

(2019 December 25 éjjele)

Gyönyörű szép kristálytiszta napos időben fehér ruhás férfiak serege vonul el előttem balról jobbfelé. Mikor előttem haladnak el, hirtelen megáll a csoportot vezető ősz hajú öreg, elém lép, rám mutat és hangosan megszólal:

“-Te Ján Jáfet vagy!” .

Ennyit szól, majd továbbmennek. Némán nézek utánuk, és valamiért keresem a fejükön a kipát – de nem láttam semmi olyasmit - , majd felébredtem. (Nagyon erős álom volt, olyan, amire az ember sokáig visszaemlékszik)

Hogy mit jelent a “Ján” szó? – azt nem tudom.

Ezek után átlapoztam, hogy mi is található Jáfetről (Teremtés könyve 9,27)

  • SZIT Biblia 2006: “ Isten adjon tág teret Jáfetnek, lakjék Szem sátraiban, és Kánaán legyen a szolgája.”
  • Károli 1590: “Szaporítsa az Isten Jápfetet, és lakozzék Semnek Sátoriban, és légyen az Kanaaa nekijek szolgájok.”
  • IMIT Biblia: “Tág határt adjon Isten Jáfetnek, s lakjék Sém sátraiban, és legyen Kanaán szolgájuk nekik.”

יַפְתְּ אֱלׂהִים לְיֶפֶת וְיִשְכּׂן בְּאָהֳלֵי_שֵׁם וִיהִי כְנַעַן עֶבֶד לָמוֹ

A héber eredetiben tkp. ez áll: “Jáfet Istene (szól) Jáfetnek…” - így kezdődik a 27. vers – “lakjék Sém sátraiban, és legyen Kanaán szolgájuk nekik.” Sőt inkább pontosabb ha “szolgája neki” alakban fordítjuk! A szolga ugyanis egyes-számban áll itt (eved), és a vonatkozó névmás is a pontozás szerint egyes-szám harmadik személyre utal (lámo=neki). Mindenképpen elgondolkodtató. Nézzük csak tovább:

Kis etimológia (Forrás: Pollák Kaim – Héber-Magyar szótára)

יַפֵת    - Jáfet,Noé harmadik fia, 13 törzs ősatyája

יִפְתָה  - Jiftá, a Bíró neve Erec Izraelben !!! (Bírák 11,1 és 1Sám 12,11)

כְנַעַ    - Káná, árukereskedő, akinek alázatosan kell viselkednie,
- szolgáló, megalázkodó,
- Föníciai, vagy kananita nép,
-  kereskedő (foglalkozás)

כִּנַעָתֵך - Kinátéch, kereskedéssel szerzett vagyon (Jer 10,17)

Jáfet fiai az északi és nyugati országokban telepedtek le, állítja két neves izraeli régész, Johanan Aharoni és Michael Avi-Jonah a szerkesztésükben megjelent The Macmillan Bible Atlas című könyvben. Az atlasz 1999-ben jelent meg magyarul a Szent Pál Akadémia gondozásában. Európának tíz ősatyja van, itt olvashatjuk:  http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/200011/europa_tiz_osatyja

Az emberiség nagy családja számára ez akár egy előremutatás az üdvtörténeti szerepekre is, ami nyilván az elődök idejében kezdődött és azóta is tartó folyamat lehet! Szem/Sém aki “lát” ebben a “szerepjátékban”, lehet övé a törvénytábla, de Jáfet a Bíró! Szétválnak az un. hatalmi ágak. A bíró nem törvényhozó, sem nem ítéletvégrehajtó, viszont övé az erkölcsi felelősség a törvényeknek megfelelő ítélet kimondására. Nem hunyhat szemet. De az is világos, hogy az emberiséget irányító szellemiség és hatalom pedig NEM LEHET a társadalom anyagi hátterét szolgáló kereskedők-bankárok és üzletemberek - vagyis a pénzt szolgálók - kezében, mert mint a mellékelt ábra mutatja, abból baj van, igen nagy baj… Ki kell találni valami mást!

“Aki világot álmodik, annak kulcsok is kellenek hozzá!”  (Agyagtáblák)