Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


G – M – B

2012.01.06

A hagyomány szerint január 6.-án visszaindulnak hazájukba a napkeleti mágusok – akik minden évben a téli napforduló kezdetétől “vendégeskedtek” nálunk. Régebben ilyenkor – erre emlékezve – az ajtók felső keresztfáira írták a neveik kezdőbetűit: G – M – B (és az évszámot)

Emlékeztetőül itt hagyták “névjegyüket” – és bölcsességük kis szellemi csíráit. Hogy a továbbiakban most már hadd “érlelgesse” mindenki önmaga (csecsemőtől aggastyánig) az ujjászülető természet örök csodáját.

 

Elképesztő, hogy napjainkban a többszáz éves szokások és szerzők – a régies írásmód ellenére –, néha jobban érthetők, mint pl. a kortárs Esterházy Péter!?

 

Ezt a furcsaságot észrevette már annó Sylvester János is, és így kommentálta, a “Megjegyzések az Új Testamentumhoz” c. írásában (Sárvár-Újsziget 1541) :

“Az sok ígikből beszéd líszen, melyben ha az ígik el nem távoznak az ű tulajdon jegyzísektűl, könnyű az olyan beszídet megérteni, ha kediglen eltávoznak, nehéz.”
[Jegyzet: Ige = szó ; jegyzés = jelentés]

 

A régiek még tudták, hogy miről beszélnek… Csak érteni kell őket! Példának okáért nézzünk egy verset a Teremtés Könyvéből:

A kígyó [mozgása]pedig ravaszabb vala minden mezei vad [mozgásá]nál…”

(Károli ford.: 1 Móz. 3,1)

Ma is (kis logikával!) teljesen érthető így a kőtáblák (ki tudja hányezer-éves?) szövege is! Természetesen akinek ideje engedi, hallgassa csak nyugodtan a média- és tőzsdegurukat…

 

A lényeg, hogy - történelmi mércével mérve bizonyosan - mindannyian szépen-lassan egyre többet tanulunk! Kijártuk már a Mindentudás Egyetemét” is. Mi jöhet még ezek után?

 

Már csakis az Élet! Az Élet Iskolája:

...
Föl, föl, fiúk, csak semmi félelem.

Bár zord a harc, megéri a világ,
Ha
az ember az marad, ami volt:
Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.”