Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4000-éves kapocs a Koptok és a magyarok között

2011.08.31

THÉBA

Bevezető a “Templom Théba koronáján” c. könyvből (írta Vörös Győző)

Napjainkban négyezer éve, hogy a Kr.e. 2010-től 1998-ig uralkodó Montuhotep Szanhkaré fáraó templomot emeltetett Théba nyugati partján a horizont csúcsára, a Királyok Völgyétől északra magasodó hegyen. A modernkori kutatások számára csak századunk elején vált ismertté az elhagyatott sivatagi hegyi szentély a német Georg Schweinfurth és az angol Flinders Petrie kutatásainak köszönhetően.

A Thot-hegy sivatagi katlanokkal van körülzárva, a templomhoz vezető ókori út járhatatlan a teherhordó állatok — tevék, szamarak — számára. A legközelebbi, járművel elérhető sivatagi úttól a templom 5 kilométer távolságra, 400 méterrel magasabban található. Ez a tereptani nehézség volt az oka annak, hogy a Királyok Völgye északi záróhegyének csúcsára emelt fáraókori objektumok módszeres feltárására, ásatására a magyar régészeti misszió előtt senki nem vállalkozott.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Thot-hegyi kutatócsoportja 15 hónapot töltött Thébában a régészeti feltárás és restaurálás terepmunkájával. Az expedíciós vállalkozás 4 régészeti szezont vett igénybe, és eredményeként rekonstruálhatóvá vált a Thot-hegy teljes ókori története. Montuhotep Szanhkaré templomának romjai alól előkerült minden olyan jellegű építészeti elem és régészeti lelet, amely döntő jelentőségű lehetett az objektum egyiptológiai értékeléséhez.

A régészeti vállalkozás nagylelkű mecénásai a kötet végén külön felsorolásban szerepelnek. Szeretnék azonban az expedíció nevében külön köszönetet mondani azoknak az uraknak, akiknek együttes erkölcsi, szellemi, illetve anyagi támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg ez a tudományos misszió:

Prot. dr. Szabó Miklós rektor (ELFE),

Prot. dr. Kákosy László tanszékvezető egyetemi tanár (ELlI Egyiptológiai Tanszék),

Juhász Ernő nagykövet (Kairói Magyar Nagykövetség),

Fitos Zoltán elnök-vezérigazgató (Ganz Gépgyár Holding),

Dr. Eisler Péter vezérigazgató (Hungarocom Híradásteohnikai Kft.),

Dr. Turmezey Tibor vezérigazgató (Komplex Kereskedelmi Rt.).

  

Vörös Győző

Kairó, 1998. február 3.

---------------------------------------------------------------

1997-01-11-én két éves kutatás után talált rá Vörös Győző és csapata a 4000-éves(!) Thot-hegyi Kopt szentély egy barlangjában a Pantokrátor falfestményére. Ugyanazzal az ikonográfiai rendszerrel megfestve, ahogyan az a magyar Szent Koronán található! Trónon ül, bal kezében csukott könyvet tart, lába alatt az univerzum (“kopt”-keresztje?), körülötte a világot határoló 64 gyöngy. Felemelt jobb kezének hüvelyk-, és gyűrüsujját összeérintve. (Mintha azok közt is gyöngyöt tartana?)

Az Élő Szellem
mint a gyöngyöt
a tenger mélyéből,
kiemeli az Eredeti Embert
a küzdelmekből.

(Mani: gyöngy-himnusz. L.N.L Kiadó)

Az pedig már a MA története, hogy Líbiában a Nato Kopt templomokat bombázott:

http://hungarian.ruvr.ru/2011/06/16/51918001.html

És mellesleg Kadhafi felesége magyar:

http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/ki_hinne_-_kadhafi_felesege_is_magyar/2212979/

 

Tehát egy magyar nő (egyszál magában) ma is összeköti a 4000-éves szálakat!! Kicsi a világ…

(Mára elég ennyi)