Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jelenlegi világképünk három sarkalatos tévedése

2017.09.01

1 – A Biblia hiányossága:

A kígyó [mozgása] pedig ravaszabb vala minden más mezei vad[ mozgásá]nál” (1Moz.3,1)

Amikor több-ezer évvel ezelőtt rögzítették ezeket az információkat (valahol Egyiptom és Babilon között félúton...), akkor talán is nem tartották lényegesnek a [mozgás] jelzőt (szót/jelét) rögzíteni (mert mindenki számára evidens volt a mondat értelme), vagy időközben ez elmaradt a másolások során - ki tudja. Ha meggondoljuk, akkor ma is van a nyelvünkben hasonló kifejezés, ami jelző nélkül is teljesen egyértelmü: pl. az "olyan a szeme mint a sasé" szólásban sem kell az [éles] jelzőt kitenni ahhoz, hogy mindenki értse. Sajnos azonban ezeknek az írásoknak történetéhez tartozik az is, hogy időközben az emberi tudatban végleges törés következett be (vallásra és tudományra - sőt vallásokra és tudományokra!). Mentségül itt fel lehet hozni, hogy elődeink több-ezer éves nyelvváltások és hányattatások során őrizték meg ezeket az információkat a számunkra – hihetetlen küzdelmek közepette. Mai problémáinkon persze az ő küzdelmeik nem segítenek - de ez már egy másik történet.

2 – Isaac Newton pénzverde-igazgató tévedése (kettős), mivel csak éppen az a két mozgásállapot nem létezik ebben az univerzumban, amire alapozva “törvényt” alkotott:

- nyugalmi helyzet, és

- egyenletes egyenesvonalu mozgás.

3 – Albert Einstein (és hívői) tévedése:

A tér görbületét többen megállapították előtte is, de ő a görbület sugarát ihletszerűen állandónak vette, ami csak egy paraméter! Erről bővebben lásd Bolyai János és Dobó Andor matematikus munkáit.

Az emberiségnek a kitombolt gyermekkor után ideje beiratkoznia az első osztályba. Újra. Mert ezek után nyilván nehéz lesz összegyeztetni a hagyományos fizikát a kvantumelmélettel...

Persze Murphy szerint ha hibás kiinduló adatokból hibás eljárással következtetünk valamire akkor is van (elméleti) esélyünk helyes eredményre! No erre várunk.

P.S.:

“A Dunnin-Kruger effektus szerint minél kevésbé van valakinek igaza, annál kevésbé képes felfogni azt... A Dunnin-Kruger effektus egy kognitív elfogultság, aminek következménye a helytelen következtetés és a hibás döntés, de az egyént ez az inkompetencia megfosztja önvizsgáló készségétől, és így a hibázások nem jutnak el tudatáig. Az ilyen egyén a felsőbbrendűség illúziójában él, saját készségét átlagon felülinek képzeli.”

( http://www.antalffy-tibor.hu/?p=1168 )

Tegyük hozzá: ez az “effektus” összes elődeinknek is privilégiuma :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.